Mitt bolån – Låneförmedlare inom bostadslån

mitt bolånMed Mitt Bolån kan du både spara tid och pengar. Det sker genom att en låneansökan skickas in varpå flera banker svarar på vilken räntesats de är villiga att erbjuda på bolånet. Tjänsten är enkel att använda, gratis och är ett smidigt sätt att ställa olika bankers bolånealternativ mot varandra.

Även om det alltid är viktigt att jämföra räntor oavsett låneform så är det extra viktigt gällande bolån. Små skillnader i räntesatsen kan spara dig flera tusen kronor per år i minskad räntekostnad. Det är därför mycket viktigt att jämföra flera olika alternativ innan bolånet tecknas. En jämförelse som enkelt kan ske via Mitt Bolån.

Tjänsten kan användas oavsett om du vill teckna ett nytt bolån, omförhandla nuvarande lån eller ansöka om lånelöfte. Oavsett val är tjänsten alltid gratis och utan förpliktelser att lån måste tecknas.

Ränta och rabatter

Då Mitt Bolån inte är en bank är det inte de själva som sätter bolåneräntan. De samarbetar istället med ett flertal olika bolåneaktörer vilka lämnar in sina ränteförslag när en ansökan sker via Mitt Bolån. Genom att en ansökan skickas in så visas alltså låneförslag upp från flera olika banker.

Det som framförallt avgör vilken ränta som erbjuds av de samarbetande bankerna är lånebelopp, belåningsgrad, bankengagemang, eventuella betalningsanmärkningar samt Riksbankens reporänta.

Snittränta

I likhet med samtliga banker så presenterar Mitt Bolån deras snittränta. Det är alltså den genomsnittliga ränta som deras kunder fått under föregående månad. Detta viktas så att lån på större belopp väger tyngre i genomsnittet än lån på lägre belopp.

Exempelvis var den rörliga snitträntan i september 2017 på 1,37%. Det var då den lägsta snittränta som gavs under den perioden i jämförelse med över 10 storbanker och nischbanker. Orsaken att de kan ha så låg snittränta beror på att kunderna jämför flera banker och därmed hela tiden väljer ett riktigt bra alternativ.

Så fungerar bolån via låneförmedlare

Mitt Bolån är en låneförmedlare för bolån. Att använda sig av deras tjänst sker på följande sätt:

  1. Fyll i formuläret på hemsidan – Att fylla i en bolåneansökan tar 3-5 minuter och kan ske oavsett om du vill teckna lån, omförhandla eller jämföra lån från flera olika aktörer.
  2. Handläggare kontaktar dig – Efter att ansökan skickats in kommer en handläggare från Mitt Bolån kontakta dig för att gå igenom uppgifterna samt lägga till eventuella önskemål kring lånet. Därefter sker en kreditupplysning via UC och bankerna får ta del av all information.
  3. Låneförslag presenteras – När bankerna kommit in med deras erbjudanden kontaktar handläggaren dig igen för att presentera de olika alternativen.
  4. Du väljer – Du har nu möjligheten att antingen teckna ett av lånen – eller helt avstå. Väljer du inte att teckna något bolån händer ingeting Det är därmed både gratis och utan förpliktelser att använda sig av tjänsten.

Varför är det gratis?

Om du, efter att jämförelsen skett, bestämmer dig för att teckna ett bolån kommer banken att betala en viss avgift till Mitt Bolån. Det för att de förmedlat erbjudandet och hjälpt dig att hitta en bra bolånelösning. På detta sätt är det bankerna som betalar för tjänsten vilket gör att den alltid är gratis för användaren.

Börja med ett lånelöfte

Har du hittad en bostad du är intresserad av men inte vet hur långt du kan gå i budgivningen? Eller vill du veta ungefär hur mycket du kan låna innan du går på visningar? Börja i så fall med att ansöka om ett lånelöfte. En fördel med att ansöka om lånelöfte via Mitt Bolån är att löfte ges från flera banker. Det är nämligen ovanligt att de ger lånelöfte på exakt samma belopp.

Bolånekalkyl

Det är två faktorer som påverkar hur mycket du kan låna. För det första hur mycket banken är villig att låna ut vilket du får svar på i lånelöftet. För det andra hur mycket du själv har råd att betala per månad. Mitt Bolån har därför en bolånekalkyl på hemsidan där du anger lånesumma, kontantinsats, förväntad ränta och månadskostnad (driftskostnad). I en uträkning visas då hur mycket du behöver kunna betala varje månad med ränta, amortering och driftskostnad.

Bolån trots betalningsanmärkningar

Det finns ett fåtal banker i Sverige som erbjuder bolån till personer med betalningsanmärkningar. Mitt Bolån har valt att samarbeta med flera av dessa. Har du betalningsanmärkning kan alltså Mitt Bolån vara en väg till den nya bostaden. Det går även att ansöka trots att du inte har en fast anställning.

Om du tecknar ett lån, och har betalningsanmärkning, får du däremot betydligt högre ränta än annars. Det brukar även finnas tydligare begränsningar gällande lånebelopp. Kom ihåg att kontrollera när betalningsanmärkningen löper ut så att du direkt därefter omförhandlar lånet. Räntenivån kommer då till mycket stor sannolikhet att sänkas rejält.

Lär dig mer om bolån

Är du ny på bolånemarknaden eller av annan anledning vill lära dig om olika begrepp och vad du kan tänka på i val av bolån? I så fall kan avdelningen ”Bolåneguiden” rekommenderas. Här finns längre artiklar om exempelvis gällande amorteringskrav, hur du byter bank eller hur ett lånelöfte fungerar. Utöver det finns även en mycket stor ordbok där en mängd lånebegrepp förklarar kortfattat och enkelt.

Krav

De tre krav som måste vara uppfyllda för att Mitt Bolån ska genomföra en jämförelse är följande:

  • 18 år
  • Svenskt personnummer
  • Årsinkomst på minst 120 000 kr

Med låg inkomst, eller betalningsanmärkning, minskar däremot antalet banker som kan erbjuda bolån. Dessutom minskar beloppet som kan lånas

Andra lån relaterade till bostaden

Kontantinsatsen – Har du goda ekonomiska förutsättningar kan Mitt Bolån även hjälpa dig att jämföra och hitta finansiering till kontantinsatsen. Däremot har de som krav att minst 5% av bostadens värde ska betalas kontant. Kostar en bostad 1 000 000 kr går det alltså att låna 850 000 genom bolånet och sedan ytterligare 100 000 via lån till kontantinsatsen.

Ej Överbryggningslån eller handpenningslån – Både överbryggningslån och handpenningslån tecknas hos den bank där bolånet tecknas. Det är orsaken till att Mitt Bolån inte erbjuder jämförelser på dessa speciallån.

Flytta bolån med Mitt Bolån

Att regelbundet se över sitt bolån är ekonomiskt fördelaktigt. Har du rörlig ränta kan du mycket lätt flytta bolånet till den bank där du får bäst ränta. Detta utan att någon extra avgift behöver betalas. Genom att vara flexibel och exempelvis ha en bank för vardagsärenden och en bank för bolånet går det att spara stora summor varje år.

Mitt Bolån hjälper dig att jämföra bolåneräntor hos flera olika aktörer. Ser du att bättre ränta ges hos en annan bank än den du har idag finns alltså stora fördelar att flytta lånet. Denna flytt hjälper banken till med och går mycket smidigt.

Amorteringskrav?
Om du har ett lån utan amorteringskrav (tecknat före 1: a juni 2016) och flyttar detta finns en risk att den nya banken ändå kräver amortering. Vid flytt av dessa lån får nämligen bankerna själva välja vilka krav som ska ställas mot dig som låntagare. Vill du flytta lånet bör du därför alltid fråga banken du vill flytta lånet till vilka regler de har kring flytt av lån utan amorteringskrav.

Vill du däremot flytta ett lån som är tecknat efter detta datum bör inte några ändringar ske kring amorteringen.