ICA Banken Bolån

ica banken bolånSka du teckna ett bolån för första gången i ditt liv kan det kännas svårt och invecklat. Samtidigt är det ett mycket stort steg i livet att få sin första bostad. För att underlätta för denna kundgrupp har ICA tydliga guider och råd genom Bolåneguide, Bolånekalkyl och Ordlista som hjälper dig till rätt beslut. Att ICA satsar stort på yngre syns även i att studenterna får gratis bankkort och billigare bolån.

Men även för dig som ska byta bostad och bara vill jämföra bolåneräntor och försöka få bättre villkor har ICA något att erbjuda. Att ansöka om ett bolån och därmed se vilken ränta som erbjuds är självklart alltid gratis och som en extra krydda går det att få större bonus på matinköpen för den som har bolån hos banken.

Ränta och rabatter

Det är tydligt att det går att få ner bolåneräntan i jämförelse mot bankens listränta. Exempelvis var listräntan i augusti 2017 på 1,59% på rörlig och 2,36% på 5-årsräntan. Samtidigt var snitträntan under samma period 1,46% respektive 2,21%. Exakt vilken ränta som erbjuds beror bland annat på belopp och belåningsgrad. Det går även att få vissa rabatter.

Student

Är du student kan du få bankkort utan någon kostnad hos ICA-banken. Detta ger även tillgång till studentrabatter, bonus och överblick på ekonomin via hemsidan eller deras app. Väljer du att bli ICA Student ger ICA dig även 100kr om du väljer att pengarna från CSN ska sättas in på ditt konto hos ICA. Utöver det ges alltid dubbelbonus så länge som du är student om betalning sker med bankkortet. Det finns alltså flera fördelar att vara ICA Student – utöver att bolånet blir billigare.

De som är eller har varit ICA Student får alltid 0,10 procentenhet i rabatt på bolånet om det tecknas hos ICA. Väljer du även att spara minst 200kr per månad i fonder ges ytterligare 0,10 procentenhet i rabatt. Rabatten dras automatiskt av och är inget som du behöver ansöka om.

Dubbel bonus

Betalar du dina matinköp med bank-, betal- eller kreditkort från ICA ges automatiskt en bonus på 1%. Denna bonus betalas ut i värdecheckar hos ICA. Med bolån hos ICA fördubblas bonusen och blir därmed 2%.

Börja med ett lånelöfte

Innan du går in i en budgivning på en bostad bör du vara säker på att banken kommer att bevilja ett lån på den summa du behöver för att finansiera bostaden. Ansök därför först om ett lånelöfte om du är osäker på hur stort belopp du kan låna. Att ansöka om lånelöfte är alltid gratis och du har aldrig något krav på dig att teckna lån.

Ett lånelöfte är giltigt i 3 månader och skapar en trygghet både för dig och för mäklaren att finansiering finns om du vinner budgivningen.

Kom ihåg att lånelöfte enbart är ett preliminärt besked kring hur mycket som kan lånas. Exakt belopp och räntenivå ges inte förrän en låneansökan skickas in. Även denna ansökan är gratis och utan förpliktelser.

Kalkyler som underlättar

Bolåneguide – Det är mycket att hålla reda på inför att första bostaden ska köpas. Här har ICA skapat en enkel och pedagogisk guide kring vad du bör fundera över innan bolånet tecknas. Exempelvis förklaras fördelarna och nackdelarna med bunden respektive rörlig ränta. Ska du teckna ett bolån för första gången kan denna avdelningen rekommenderas.

Bolånekalkyl– Att genomföra en bolånekalkyl är ett första steg för att kunna beräkna hur stort lån din ekonomi klarar av att hantera. Innan du börjar med budgivning finns det alltså en fördel att först testa dig fram i denna bolånekalkyl. Här anges exempelvis lånebelopp, kontantinsats samt driftskostnad på huset.

Ordlista – I ICA´s ordlista finns kortare förklaringar om olika begrepp som du kan stöta på inom bostadsköp. Du behöver inte vara insatt i alla begrepp för att kunna göra ett bra köp men här hittas förklaringarna på de vanligast förekommande begreppen.

Krav

Dessa krav måste vara uppfyllda för att lån ska beviljas av ICA.

  • bostaden som köps måste vara förmedlad av en mäklare. Privatköp godkänns alltså inte.
  • Om en bostadsrätt ska köpas måste föreningen vara på minst 7 bostäder
  • En bostad som står på en arrendetomt kan inte belånas
  • Om ansökan sker online är maximalt lånebelopp 8 miljoner
  • Låntagaren får inte ha betalningsanmärkningar
  • Låntagaren ska klara av en kreditbedömning där man bland annat ser till inkomst, civilstånd och andra lånekostnader.

Utöver dessa krav finns de nationella kraven som gäller oavsett vilken bank som används för bolånet. Detta med 15% i kontantinsats och amorteringskrav vid belåning på över 50%.

Andra lån relaterade till bostaden

Utöver bolån kan andra lån tecknas som underlättar bostadsköpet.

  • Handpenningslån – Handpenningen brukar vara ca 10% av den totala köpesumman. Då denna summa betalas i samband med att köpekontraktet skrivs under är det inte säkert att föregående bostad har hunnit blivit såld. I detta fall kan ett handpenningslån tecknas som därmed återbetalas på köparens tillträdesdag.
  • Överbryggningslån – Behöver nya bostaden betalas innan du fått pengar från försäljningen av din gamla? Teckna i så fall ett överbryggningslån. Det löses så fort som försäljningen är klar och du fått pengar tillgängliga.
  • Kontantinsatsen – ICA skriver inte på hemsidan att de ger lån till kontantinsatsen. Det framgår enbart att kontantinsatsen måste vara 15% av köpesumman. Däremot kan ett privatlån tecknas hos banken utan att man behöver ange orsak till lånet. Detta oavsett om bolånet finns hos ICA eller hos någon annan bank.

Flytta bolån till ICA

Att flytta ett bolån till ICA-banken är mycket lätt. Enklast sker detta genom att banken kontaktas. De tar sedan kontakt med föregående bank och löser det gamla lånet med lånet hos ICA.

Amorteringskrav? Har du ett bolån som tecknats före 1/6-2016 innebär det att detta lån inte har amorteringskrav. Flyttas det till ICA kommer ICA kräva amortering med rak amortering i 15 år för summan som överstiger 70% av belåningen.

Flyttas ett lån som tecknats efter detta datum gäller allmänt amorteringskrav.